7 skäl att växla till vegetariskt
Allt fler väljer att äta mindre kött, och blir vegetarianer, veganer, flexitarianer … Men vilka anledningar motiverar oss att växla mot allt mer grönt? Här kommer sju sköna skäl att skifta mot en vår i grönt.
Har vi nått toppen på en kurva?
Sedan 1970-talet har vi svenskar fördubblat vår köttkonsumtion, och idag äter “Medelsvensson” cirka ett kilo kött per vecka. Det är historiskt höga mängder kött vi äter, med effekter på både hälsa och miljö. Men kanske håller trenden på att vända? Finns det något skäl som skulle kunna få dig att vilja äta mindre kött?
1. Din egen hälsa
Forskning visar att vegetarianer mer sällan drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa former av cancer än personer som äter blandkost.
Vegetarisk kost brukar ofta beskrivas som näringstät. Det betyder att näringsinnehållet är högt i förhållande till mängden energi. Växtbaserade livsmedel innehåller ofta stora mängder antioxidanter, vitaminer och mineraler samt fibrer. Bra byggstenar för kroppen helt enkelt!
2. Miljön
Köttproduktionens belastning på miljön beror delvis på vilket kött du väljer att äta. Ett kilo nötkött orsakar 23–29 kilo växthusgaser, vilket är ungefär tio gånger så mycket som ett kilo kyckling. Och kött från en ko som betat gräs i ett stenigt område i Sverige där inget annat kan odlas är förstås bättre än om vi väljer att köpa kött som fraktats hit från Latinamerika där regnskog skövlats för att ge plats för både betesmark och odlingar av sojabönor till djurfoder.
Men att köttproduktionen står för mer utsläpp av växthusgaser än produktionen av grödor gör är ofrånkomligt, liksom att större landyta tas in anspråk för att mätta oss människor om vi äter kött. Och vi blir allt fler.
3. Din ekonomi
Det går att äta dyr vegetarisk mat också, om man absolut vill. Men om du inte anstränger dig för att hålla kostnaderna uppe blir det i längden billigare med vegetarisk kost. Priset på kött och fisk är i regel mycket högre än på grönsaker – och rotsaker, bönor och linser är riktigt billiga, näringsrika och mättar bra.
4. Renare mat
En vegetarisk kost innehåller mindre tungmetaller och miljögifter än vad en blandkost gör. Det beror på att gifter anrikas ju längre upp i näringskedjan de kommer. Effekten är särskilt påtaglig när det gäller fisk, och speciellt feta fiskar innehåller ofta höga halter av kadmium, kvicksilver och bromerade flamskyddsmedel.
Många varnar också för att vegetarianer kan få i sig för mycket kadmium. Enligt Livsmedelsverket får de flesta i Sverige i sig mindre mängd kadmium än vad som anses skadligt för hälsan. Det största bidraget av kadmium får vi i oss via spannmålsprodukter och potatis. Båda dessa livsmedel innehåller relativt låga kadmiumhalter, men eftersom vi äter mycket av dem blir den totala mängden kadmium ändå stor. Livsmedel som innehåller stora mängder kadmium är inre organ, som lever och njure, samt det bruna köttet på krabba, och snöbolls- och kungschampinjoner.
5. Djurens väl
Igen, det är skillnad på kött och kött. Få har undgått skräckbilder på djur som föds upp, transporteras eller slaktas under vidriga förhållanden, men djuren i Sverige har det bättre än i många andra länder. Hur pass schysst det är att äta olika djurarter, vilken skillnad det är om det är svenskt eller importerat kött, ekologiskt eller KRAV-märkt, kan du läsa mer om i Världsnaturfondens köttguide.
Vill man inte alls behöva vara en del i hur djuren i köttindustrin har det, då kan man välja att äta vegetariskt.
6. Slipp matkoma
Många känner sig tunga och sega i både kropp och knopp efter att ha ätit kött, och även feta mejeriprodukter för den delen. Stora mängder kött kan vara svårsmält för våra magar. Vegetarisk kost är fiberrik och mättar bra – men utan att generera samma trötthet. Mat ska ge energi, gärna även direkt efter måltiden.
7. Det är ju så gott!
Det finns så fantastiskt mycket läckert att upptäcka. Den vegetariska trenden har varit på uppåtgående länge, och det finns gott om inspiration på nätet. Vårt utbyte med andra länder har också gett nya idéer, och nya matvaror på hyllorna i matbutiken. Våga experimentera, och upptäck nya smaker som kittlar smaklökarna.
Om du vill läsa mer om myter och fakta om vegansk kost, kan du göra det här.